wtorek, 12 lutego 2013

Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe (łac. gastroenteritis acuta) – choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz i przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Według klasyfikacji WHO zatrucia pokarmowe obejmują również zakażenia pokarmowe.

Czynniki patogenne

Bakterie

Bakterie są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych. Najczęstszymi patogenami bakteryjnymi w zatruciach pokarmowych są:
  • Campylobacter jejuni, który wtórnie może doprowadzić do zespołu Guillaina-Barrégo i zapaleń przyzębia
  • Salmonella spp. - zakażenie wywołane przez S. Typhimurium, które jest spowodowane spożyciem niedogotowanych jajek, a także inne patogeny
  • Escherichia coli O157:H7 (EHEC), które powodują zespół hemolityczno-mocznicowy
Inne częste patogeny bakteryjne:
  • Bacillus cereus
  • Escherichia coli - EIEC, EPEC, ETEC, EAEC, inaczej EAgEC
  • Listeria monocytogenes
  • Shigella spp.
  • Staphylococcus aureus
  • Streptococcus
  • Vibrio cholerae, w tym O1 i nie-O1
  • Vibrio parahaemolyticus
  • Vibrio vulnificus
  • Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis
Mniej powszechne czynniki bakteryjne:
  • Brucella spp.
  • Corynebacterium ulcerans
  • Coxiella burnetii - gorączka Q
  • Plesiomonas shigelloides

Egzotoksyny

Niektóre zatrucia są wywoływane nie tylko bezpośrednio przez zakażenie bakteryjne, ale również egzotoksyny produkowane przez bakterie. Egzotoksyny produkują (przykłady):
  • Clostridium botulinum
  • Clostridium perfringens
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus.

Mykotoksyny i zatrucia grzybami

Do mykotoksyn najczęściej wywołujących zatrucia pokarmowe należą:
  • Aflatoksyny - wytwarzane przez Aspergillus parasiticus i Aspergillus flavus. Często występują w orzechach, orzeszkach ziemnych, kukurydzy, sorgo i innych nasionach oleistych. Do postaci aflatoksyn zalicza się: B1, B2, G1 i G2, wśród których aflatoksyna B1 działa głównie na wątrobę wywołując jej martwicę, marskość oraz raka
  • Cytochalazyny
  • Alkaloidy sporyszu - alkaloidy ergopeptynowe - ergotamina
  • Inne

Wirusy

Zakażenia wirusowe stanowią prawdopodobnie jedną trzecią przyczyn zatruć pokarmowych w krajach rozwiniętych. Zakażenia wywołują wirusy:
  • Enterowirusy
  • Wirus zapalenia wątroby typu A, który szerzy się przez spożywanie pokarmów zanieczyszczonych fekaliami
  • Wirus zapalenia wątroby typu E
  • Norowirusy
  • Rotawirusy.

Pasożyty

Większość pokarmowych parazytoz to choroby odzwierzęce.

Płazińce:
  • Diphyllobothrium sp.
  • Nanophyetus sp.
  • Taenia saginata
  • Taenia solium
  • Fasciola hepatica
  • Zobacz też: tasiemce
Nicienie:
  • Anisakis sp.
  • Ascaris lumbricoides
  • Eustrongylides sp.
  • Trichinella spiralis
  • Trichuris trichiura
Pierwotniaki:
  • Acanthamoeba i inne wolno żyjące protozoa z supergrupy amoebozoa
  • Cryptosporidium parvum
  • Cyclospora cayetanensis
  • Entamoeba histolytica
  • Giardia lamblia
  • Sarcocystis hominis
  • Sarcocystis suihominis
  • Toxoplasma gondii

Toksyny występujące naturalnie w pokarmach

  • alkaloidy (zawierają je np. szczwół plamisty i naparstnica)
  • cykutoksyna w szaleju jadowitym
  • toksyny grzybów wyższych
  • tetrodotoksyna (ryby Takifugu)
  • skombrotoksyna w rybach wywołująca scombrotoksizm
Wikipedia, cc-by-sa 3.0, autorzy

Salmonella

Skoleks Tenia solium